Over ons

De nieuwste generatie dansers en HipHop-entrepreneurs uit Utrecht

Sinds 2002 gebeurt er iets bijzonders in Utrecht. Al meer dan twintig jaar lang komen elke vrijdagavond dansers uit de hele stad en daarbuiten samen om te trainen, uit te wisselen en hun passie te delen. Een aantal van deze dansers besloot hun krachten te bundelen door samen mee te doen aan dance battles  door het hele land. Wat ze toendertijd niet wisten, was dat die beslissing het begin was van een lange en mooie reis die hen allen dichter bij elkaar zou brengen.

De Breaking- en hiphopgroep Utrecht Connaisseurs Crew (afgekort tot UC Crew) is opgericht begin 2018. In hetzelfde jaar won de crew de eerste plek bij de Nederlandse Breaking League. De crew bestaat uit dansers tussen de 15 en 28 jaar uit Utrecht en omstreken. Elk met een unieke achtergrond en een daaruit voortvloeiende stijl van dansen. Wat de crew kenmerkt is de passie voor Breaking, de wil om het beste uit henzelf te halen, en om Utrecht op de kaart te zetten in de danswereld.

De crew kreeg een boost na het winnen van de NBL finale. Sindsdien hebben zij zich zowel individueel, artistiek en als collectief sterk ontwikkeld. In 2019 stond UC Crew in de kwartfinales van het NK Breakdance. Daarnaast wordt de horizon actief verbreed. Verschillende leden verdiepen zich in nieuwe dansstijlen en zetten stappen in de theaterwereld, onder leiding van makers zoals Afra Ernst of in eigen producties.

UC CREW wil haar passie en kunst delen met de rest van de wereld. De laatste jaren heeft de crew spectaculaire showcases ontwikkeld, waarmee ze op congressen, privéfeesten en festivals in binnen- en buitenland hebben opgetreden.

Naast het ontwikkelen van hun eigen dans, is teruggeven aan de community een belangrijke waarde voor de crew. Een van de belangrijkste pijlers in de hiphopcultuur is het “each one teach one” principe. Dat houdt in dat kennis altijd gedeeld wordt en dat we van elkaar leren. Daarom is de crew met het UC EDUCATION PLAN bezig om alle scholieren in het basis- en voortgezet onderwijs in de provincie Utrecht in aanraking te brengen met Breaking en hiphop. Dit wordt gedaan door op iedere school workshops en lectures aan te bieden, om de cultuur die hen zoveel gegeven heeft te delen met iedere jongere in de regio.

Een andere manier van community-building ligt in de evenementen die UC CREW organiseert. Dance battles, workshopdagen en programmablokken op festivals worden actief ingezet om de cultuur te verspreiden.